donderdag 11 juli 2013

Legionella in kantoren en winkelcentra


Onlangs werden we weer opgeschrikt van het bericht dat er in Europa zeker 753 hotels, campings en appartementen die tussen 1990 en 2011 kampten met periodieke, soms jaarlijkse besmettingen met legionella, een bacterie die de dodelijke veteranenziekte kan veroorzaken. Geen best bericht en het zal jou maar treffen.
Maar hoe zit het in onze kantoren en winkelcentra?

Ook leegstaande kantoren of gedeeltelijke leegstaande kantoren zijn een bron voor legionella bacteriĆ«n. Nieuwe gebruikers lopen het risico met de bacterie besmet te raken. In dat geval is de eigenaar van het kantoor wettelijk aansprakelijk. We merken soms dat vastgoedeigenaren nauwelijks maatregelen nemen om besmetting tegen te gaan.Nu kantoren massaal leeg staan vanwege de slechte economie, groeien de risico’s van legionella”.
“Veel van zulke gebouwen hebben bijvoorbeeld een doucheruimte voor het personeel, en als die na lange tijd weer wordt gebruikt, bestaat het risico besmet te raken met de bacterie.”

Maar ook bestaande gebruikers in een gedeeltelijk leegstaand kantoor of winkelcentrum kunnen worden getroffen door een legionella uitbraak. Leidingen worden soms niet meer gebruikt terwijl ze wel in verbinding staan met het waterleidingsysteem in het gebouw.
De eigenaar is in ieder geval aansprakelijk als het mis gaat en dat kan fiks in de papieren lopen.

Toch staat legionellapreventie op een laag pitje, vaak vanwege de slechte economie , en dat is eigenlijk onverantwoord. Immers de besmetting, die ook wel bekent staat als de veteranenziekte, vergt jaarlijks vele slachtoffers van lichte gevallen tot gevallen met een dodelijke afloop. Dus bekijk ook eens de situatie in uw pand en bekijk eens op uw afrekening servicekosten of daarin een post is opgenomen voor de controle op legionellabesmetting. Kijk ook eens of er rapportage of een ricicoanalyse is van de situatie in uw pand.
Immers een goed en gezond gebouw of winkelcentrum kan veel narigheid voorkomen.


maandag 8 juli 2013

Is je legionella beheersplan up to date ?

Legionella is een blijvende zorg voor een beheerders, eigenaren, facility mensen en gebruikers van gebouwen. Helaas is het probleem te ernstig om daar nalatig over te zijn. Het kan mensen ziek maken en in het ergste geval kan het mensenlevens kosten.

Waar moet je op letten en hoe krijg je dit in control .

In het beste geval maak je een afspraak met een bedrijf die goed is in de preventie van Legionella. Zij zullen een zogenaamde risico-inventarisatie voor je maken. In zo’n risico-inventarisatie staan alle punten waarop je dient te letten. Je krijgt ook een actueel beheersplan dat je moet volgen. En alle acties moeten worden bijgehouden in een logboek. Dat bijhouden in het logboek kan zelf een wettelijke verplichting zijn.

Al dat spoelen en bijhouden is mensenwerk en dient te worden opgevolgd. De risico’s zijn te groot om hier slordig mee om te gaan. Zaak is dit om in contracten vast te leggen die jaarlijks en tussentijds worden besproken. Om je nog een idee te geven wat te aandachtspunten kunnen zijn:

spoelacties op weinig gebruikte tappunten,
temperatuurmetingen,
monstername punten en
beheer en onderhoud van de installatie.

Dit is al veel en soms is er nog veel meer. Het is zaak om dit zorgvuldig bij te houden en op tijd je afspraken met een bedrijf te plannen. Als je zelf een herinnering zou krijgen ben je ook in de gelegenheid om concurrenten uit te nodigen voor een tegenofferte. Want legionella preventie kan duur zijn en je wilt toch ook de voordeligste prijs, ondanks het belang dat aan dit onderwerp vast zit. Het zou fijn zijn als je een herinnering krijgt wanneer je je beheersplan moet uit te voeren.

Wat zou het fijn zijn als je dit niet meer zou overkomen.